قاچاق دارو تهدیدی جدی برای سلامت مردم؛
دارو فقط از مراکز مجاز تهیه شود
مسئول پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالای سلامت محور در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، با هشدار نسبت به خرید دارو از مراکز غیرمجاز، بر ضرورت توجه مردم به برچسب اصالت دارو و گزارش موارد مشکوک از طریق سامانه ۱۹۰ تأکید کرد.

علی سنایی با بیان اینکه برخی شهروندان بدون مشورت با پزشک یا داروساز و صرفاً بر اساس تجربههای قبلی اقدام به خرید خودسرانه دارو میکنند، اظهار کرد: در شرایطی که پدیده قاچاق دارو همچنان وجود دارد، شناسایی داروهای مجاز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
وی با تأکید بر اینکه برچسب اصالت دارو یکی از مهمترین شاخصههای قانونی در شناسایی داروی مجاز است، گفت: این برچسب که توسط وزارت بهداشت بر روی فرآوردههای سلامتمحور نصب میشود، نشاندهنده اصالت کالا و طی شدن کامل مراحل قانونی در واردات یا تولید آن دارو است.
سنایی با اشاره به جزئیات این برچسب، افزود: این برچسب دارای یک شناسه ۱۶ رقمی یکتا (UID)، کد رهگیری (لات نامبر)، تاریخ تولید و انقضا و یک لایه پوشاننده برای استعلام اصالت دارو است. شهروندان میتوانند با خراشیدن این لایه و ارسال کد ۱۶ رقمی به شماره پیامکی ۲۰۰۰۸۸۲۲ یا از طریق اپلیکیشن و وبسایت www.ttac.ir، از اصالت دارو اطمینان حاصل کنند.
مسئول پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالای سلامت محور در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی گفت: با این روش، حتی برچسبهای جعلی نیز قابل شناسایی هستند، چراکه اطلاعات درجشده روی برچسب تقلبی، با اطلاعات سامانه رسمی تطابق نخواهد داشت.
وی ضمن هشدار نسبت به خرید دارو از عطاریها، سوپرمارکتها یا مراکز غیرمجاز، بیان کرد: بسیاری از این داروها هیچ اصالتی ندارند و سلامت افراد را بهطور مستقیم تهدید میکنند. بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، خرید، فروش، حمل و نگهداری داروهای غیرمجاز جرم تلقی شده و برای تمامی عوامل آن مجازات در نظر گرفته شده است.
وی با اشاره به گسترش این پدیده در فضای مجازی نیز گفت: متأسفانه تبلیغات اغواگرانه برای داروهای تقلبی یا غیرمجاز در برخی صفحات مجازی انجام میشود که این اقدام خلاف قانون است و ممکن است سبب ایجاد نیاز کاذب در مردم شود.
سنایی افزود: شهروندانی که با موارد فروش داروی قاچاق، برچسب جعلی، استعلام نامعتبر یا عرضه غیرقانونی دارو مواجه میشوند، میتوانند از طریق سامانه تلفنی ۱۹۰ یا مراجعه به معاونت غذا و دارو، موضوع را گزارش دهند.
مسئول پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالای سلامت محور در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به اقدامات نظارتی انجامشده در استان، گفت: در سهماهه نخست امسال، ۱۰۴ قلم داروی قاچاق کشف شده و ۲۲ پرونده تخلف در این خصوص تشکیل شده است. ارزش داروهای کشفشده در ۱۵ پرونده حدود ۱۳۴ میلیون تومان بوده که تعیینتکلیف شدهاند.
وی ادامه داد: بیشترین داروهای کشفشده در این مدت مربوط به داروهای جنسی، مسکنها و مواد مخدر بوده و عمده این اقلام از سوپرمارکتها و عطاریها کشف شدهاند.
سنایی یادآور شد: طبق قوانین موجود، تبلیغ مستقیم دارو ممنوع است زیرا ممکن است موجب اغراق یا ترغیب بیمورد افراد شود. بهترین راه برای پیشگیری از مصرف خودسرانه دارو، تهیه آن از مراکز مجاز و مشاوره با داروساز است که میتواند راهنماییهای مهمی درباره مصرف، نگهداری و تداخلات احتمالی دارویی ارائه دهد.
وی در پایان از شهروندان خواست هنگام خرید دارو، به سلامت فیزیکی و ظاهری دارو و بستهبندی آن نیز توجه داشته باشند و در صورت مشاهده هرگونه تخلف، موضوع را گزارش دهند.
گفتنی است طی سه ماهه نخست امسال بیش از ۲۸۰ بازدید نظارتی از داروخانهها، عطاریها و سوپرمارکتهای استان انجام شده است.
نظر دهید