توصیههای عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی برای تغذیه سالم در فصل گرم
با شروع فصل گرم سال، تغییرات دمایی نهتنها بر فعالیتهای روزمره، بلکه بر نیازهای تغذیهای بدن نیز اثر میگذارد، در همین خصوص، متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، با تاکید بر نقش انتخاب و مصرف مناسب مواد غذایی در پیشگیری از کمآبی، گرمازدگی و مشکلات گوارشی، توصیههایی را برای تغذیه در این فصل ارائه کرد.

دکتر سنگسفیدی در گفت و گو با وبدا؛ با بیان اینکه در فصل گرم، بدن برای حفظ دمای طبیعی و جبران مایعات از دسترفته، به آب و الکترولیتها نیاز بیشتری دارد. گفت: تعریق می تواند باعث دفع مواد معدنی مهمی همچون سدیم، پتاسیم و منیزیم گردد و اگر این عناصر جبران نشود می تواند موجب ضعف، گرفتگی عضلات و حتی مشکلات قلبی شود. بنابراین مصرف غذاها و نوشیدنیهای سالم و مناسب با هدف تأمین مایعات، مواد معدنی و جلوگیری از گرمازدگی در فصل گرم اهمیت دارد.
چه بخوریم؟
وی بیان کرد: میوهها و سبزیجات تازه به ویژه انواع با درصد بالای آب، مثل هندوانه، خربزه، طالبی، خیار، کاهو و کرفس، می توانند گزینههای مناسبی باشند چراکه میوه ها و سبزیجات تازه نهتنها به تامین آب بدن کمک میکنند، بلکه سرشار از فیبر، ویتامینها و آنتیاکسیدانها نیز هستند که میتوانند در کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از گرما، کنترل وزن، کنترل فشار خون، کنترل قند خون و پیشگیری از یبوست نیز کمک کننده باشند. علاوه براین، مصرف نوشیدنی های سالم مثل دوغ کمنمک، آب میوه های طبیعی و شیر نیز میتواند به جبران مایعات و الکترولیتها کمک کند.
چه نخوریم و چرا؟
دکتر سنگسفیدی هشدار داد که مواد غذایی پرچرب و سرخشده، هضم دشوارتری دارند که می توانند گرمای متابولیک بدن را بالاتر ببرند و موجب تشدید احساس گرما و خستگی شوند. همچنین، نوشیدنیهای شیرین و گازدار، علاوه بر ایجاد عطش کاذب، موجب افزایش ناگهانی قند خون و سپس افت سریع آن میشوند که احساس ضعف را می توانند بیشتر کنند.
وی افزود: در روزهای گرم، باید مصرف قهوه و چای پررنگ را محدود کرد، چون خاصیت مدر دارند و باعث از دست دادن مایعات میشوند. این متخصص تغذیه خاطرنشان کرد: در فصل گرما بهتر است حجم وعدههای غذایی کمتر اما تعدادشان بیشتر شود تا سیستم گوارش تحت فشار قرار نگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی پیشنهاد کرد: روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات (شامل آب، آبمیوه طبیعی، میوه ها و سبزیجات آبدار، غذاهای مایع سبک) بویژه آب مصرف شود و مصرف مایعات در طول روز نیز بهصورت تدریجی باشد و نه یکباره، تا به حفظ تعادل مایعات و الکترولیتها کمک نماید.
دکتر سنگسفیدی یادآوری کرد: بروز علائمی همچون خشکی دهان، سردرد، سرگیجه، خستگی، ضعف، بی حالی از نشانه های کم آبی بدن می باشد که در این شرایط توجه ویژه به تامین کافی مایعات و الکترولیت ها بسیار اهمیت دارد. گروه هایی همچون سالمندان، کودکان، زنان باردار، بیماران با بیماری های خاص مثل بیماران قلبی، دیابتی و... بیشتر در معرض کمآبی و گرمازدگی هستند که نیازمند توجه ویژه می باشند. بنابراین به گفته دکتر سنگسفیدی، در فصل گرم، مصرف غذاها و نوشیدنی های سالم و مناسب میتواند به پیشگیری از بسیاری مشکلات رایج فصل گرم مانند گرمازدگی، افت فشار و خستگی کمک نماید و کیفیت زندگی را نیز بهبود ببخشد.
نظر دهید