پاسخ به سوالاتی درباره انواع روغن ها
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی در هفته اطلاع رسانی تغذیه سالم به برخی سوالات درباره روغنها پاسخ داد و بر اصلاح باورهای نادرست تغذیهای در راستای دستیابی به جامعهای سالم تأکید کرد.

دکتر افشین دلشاد روز چهارشنبه 21 آذر 1403 در گفتگو با وبدا در پاسخ به این سوال که آیا چربی موجود در روغنهای حیوانی جذب بدن نمیشود، گفت: تمامی چربی ها شامل روغن های حیوانی و روغن های مایع گیاهی در دستگاه گوارش (عمدتا در روده باریک) به وسیله آنزیم های گوارشی شکسته شده و به اسیدهای چرب و ترکیبات دیگر قابل جذب تبدیل می شوند. از این نظر تفاوتی میان روغن های حیوانی با روغن های گیاهی وجود ندارد. همچنین تمامی چربی به ازای هر گرم در حدود 9 کیلو کالری انرژی وارد بدن می کنند. روغن های حیوانی مانند روغن دنبه به طور عمده حاوی چربی های اشباع هستند، مصرف بیش از حد چربی اشباع با افزایش سطح کلسترول بدخون، افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها و مرگ ناشی از آن ها مرتبط دانسته شده است.
آیا روغن دنبه طبیعی است؟ و چربی خون را بالا نمی برد و بهتر از روغن مایع صنعتی است؟
وی در پاسخ به این سوال افزود: روغن دنبه به عنوان یک روغن حیوانی مضر به طور عمده حاوی چربی های اشباع است. مصرف بیش از حد چربی های اشباع با افزایش سطح کلسترول بدخون، افزایش خطر بیماری های قلبی عروقی و افزایش خطر ابتلا به برخی سرطان ها و مرگ ناشی از آن ها مرتبط دانسته شده است. روغن های گیاهی مایع به طور عمده از چربی های غیر اشباع تشکیل شده اند، چنانچه این روغن ها به درستی نگهداری و در حد تعادل مصرف شوند، می توانند برای سلامتی مفید باشند. حتی مصرف برخی از این روغن ها مانند روغن زیتون برای پیشگیری از سرطان توصیه شده است.
گفته می شود که روغن و چربی حیوانی برای کبد مفید است، آیا این گفته دارای مرجع علمی و درست است؟
روغن حیوانی جز دسته چربی های است که به واسطه نوع اسیدهای چرب آن، مصرف روزانه آن توصیه نمی شود، چربی حیوانی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع خواص التهابی دارند و حتی می توانند باعث افزایش آنزیم های کبدی شوند.
آیا روغن مایع از روغن جامد انرژی کمتری دارد و باعث چاقی نمی شود؟
دکتر دلشاد در پاسخ به این سوال گفت: چاقی ناشی از مصرف روغن به نوع مایع یا جامد ارتباط ندارد، بلکه بیشتر ناشی از دریافت میزان بالای روغن و کالری دریافتی است. هر قاشق غذاخوری روغن مایع آفتابگردان و روغن جامد نباتی به میزان بکسان حاوری 120 کالری هستند. بنابراین توصیه می شود در تهیه غذا از روغن مایع به میزان کم استفاده شود.
آیا چسبندگی زیاد روغن مایع به اجاق گاز نشان از نامناسب بودن آن برای مصرف است؟
تمامی روغن ها پس از فساد پلیمره، غلیظ و چسبناک می شوند. به همین دلیل روغن هایی که در حین آشپزی به اطراف پریده و یا دود حاصل از آن در حین سرخ کردن جذب بدنه هود و یا کاشی آشپزخانه شده اند، به دلیل تماس مداوم با هوا اکسیده و چسبناک شده اند.
نظر دهید